Wyśmienite domowe buraczki na śmietanie w 30 minut – Zapisz ten przepis.

Buraczki – te na ciepło i te w occie. Wszyscy kochamy je jako pyszny dodatek do domowego obiadu. Pełne krwiotwórczego żelaza oraz innych cennych minerałów i witamin.

Jednak ich przygotowanie bywa dość czasochłonne. Dlatego my proponujemy Wam coś zupełnie nowego! Proste i niezwykle łatwe do przygotowania buraki na śmietanie. Ich przyrządzenie zajmie Wam jedynie 30 minut!

Buraki na śmietanie – składniki:

  • 500 g buraków (najlepiej podłużnych)
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 150 g gęstej śmietany
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku

Buraki na śmietanie – sposób przygotowania:

Buraki obieramy ze skórki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je w paski tak, jakbyśmy chcieli przyrządzić z nich grubsze frytki.

Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na oleju. Kiedy mocno się zeszkli, dodajemy do niej buraczki. Smażymy przez mniej więcej 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Buraki powinny podsmażyć się ze wszystkich stron. Po tym czasie dodajemy posiekany drobno czosnek, śmietanę oraz przyprawy. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut.

Udekorowane świeżymi ziołami buraczki będą wspaniałą ozdobą stołu i świetnym dodatkiem do czerwonych mięs, ryb oraz drobiu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!