Idealna kolacja w kilka minut: Leniwce – bardzo łatwe do przygotowania zapiekanki z pieczarkami.
„Leniwce” to bardzo łatwe do przygotowania zapiekanki z grzybami i serem, doprawione ziołami.
Świetnie się sprawdzą jako ciepłe śniadanie, kolacja, przekąska w gronie przyjaciół czy posiłek do pracy lub szkoły. Są pyszne, aromatyczne, chrupiące z zewnątrz oraz soczyste i miękkie w środku – nikt nie zdoła się im oprzeć.
Dużą zaletą tych kanapek jest to, że ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut i nie powinno sprawić nikomu trudności, a składniki są łatwo dostępne i można je znaleźć w każdej kuchni. Jeżeli nie masz pomysłu na łatwą kolację czy poczęstunek dla gości – koniecznie wypróbuj ten prosty, sprawdzony przepis.
Składniki:
- bochenek chleba
- 200 g świeżych pieczarek lub innych grzybów
- 3 gałązki świeżego koperku (lub taka sama ilość innych ziół)
- cebula
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 g twardego żółtego sera
- łyżka kwaśnej śmietany lub majonezu
- pieprz czarny – do smaku
- opcjonalnie – ok. 20 g masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również drobno posiekaj. Podsmaż grzyby na rozgrzanym oleju na patelni, następnie gotuj do momentu całkowitego wyparowania soku. Dodaj cebulę i smaż jeszcze kilka minut, ciągle mieszając.
Po zdjęciu z ognia dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Posiekaj drobno zioła. Dodaj do przestudzonych grzybów ser wraz z ziołami. Wmieszaj majonez lub śmietanę i ewentualnie trochę masła.
Pokrój chleb i posmaruj kromki grzybową mieszanką, a następnie ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Włóż blachę do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 15 minut, aż kanapki będą ładnie przyrumienione.
„Leniwce” są gotowe!
Można je zaserwować jako przystawkę dla gości, przekąskę lub ciepłą kolację, a także przygotować je wcześniej i zabrać do pracy czy na piknik. Niezależnie, do czego je wykorzystamy, z pewnością wszystkim zasmakują.