Istnieje wiele odmian kształtu tego ciasta. Niektórzy smarują farszem lawasz, zwijają go następnie w rulonik i układają na okrągłej blaszce w formie spirali. Dzisiaj przedstawiamy najprostszą odmianę bułgarskiej Banitsy. Jej subtelna tekstura oraz wyjątkowy smak z pewnością oczarują wielu smakoszy.
W misce ubij jajka, a potem dodaj mleko, sól, pieprz oraz twaróg. Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
W zależności od wielkości używanej formy, lawasz pokrój na mniejsze kawałki. Wyłoż papierem do pieczenia natłuszczone dno formy i ułóż na nim pierwszy placek lawaszu.
Smaruj wierzch placka odrobiną farszu, a następnie przykryj go kolejnym kawałkiem lawaszu i posmaruj ponownie masłem. Powtarzaj te czynności do momentu wykorzystania wszystkich placków.
Na wierzchu ostatniego placka lawaszu nałóż dużą ilość kwaśnej śmietany. Można także użyć mleka lub kefiru.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz potrawę przez 35-45 minut.