Upieczenie domowych bułek wcale nie jest trudne, a dodatkowo będziesz miał okazję wgryźć się w jeszcze ciepłe, chrupiące ciasto. Moja babcia przekazała nam swój ulubiony przepis..
Do miski wlej letnią wodę i mleko, dodaj cukier i drożdże i odczekaj kilka minut, aż drożdże wyrosną. Następnie dodać olej, 1 jajko, przesianą mąkę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Przykryć miskę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
Zawiń ciasto w rulon. Podziel go na 9 części i z każdej uformuj bułkę (lub bułkę, to zależy od Ciebie). Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i umieść na dnie garnek z gorącą wodą. Ubij jajko i posmaruj nim bułeczki. Na koniec posyp je gruboziarnistą solą, makiem, kminkiem lub inną posypką do smaku i piecz przez około 15 minut, w zależności od charakterystyki Twojego piekarnika.