Przepis na szarlotkę idealną z użyciem twarogu. Starte jabłka ułóż na cieście z twarogiem i przykryj: Tutaj przepis

Przedstawiamy przepis na szarlotkę idealną z użyciem twarogu. Doskonały deser do ulubionej kawy lub herbaty, a także świetne dopełnienie do rodzinnego obiadu.

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g margaryny
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 6 małych jabłek lub 4 duże
  • łyżka cynamonu
  • 500 g twarogu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta wanilii
  • szczypta soli
  • łyżka mąki

Przygotowanie:

Zacznij od ubicia masła z cukrem.  Następnie do masy dodaj jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę. Całość  dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 40 minut.

Podczas kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, możesz zając się przygotowaniem nadzienia. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dopraw wanilią i cynamonem. W oddzielnej misce rozgnieć twarożek i wymieszaj go ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na pół.

Jedną połowę odłóż, a drugą rozwałkuj i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapobiegając przyklejeniu się ciasta, posyp papier delikatną warstwą mąki.

Następnie na wyłożone ciasto wykładaj nadzienie na zmianę, raz jabłka, raz mieszankę serową.

Na koniec, rozwałkuj drugą część ciasta i ułóż delikatnie na wierzchu ułożonych wcześniej warstw. Postaraj się, by ciasto nie wystawało poza blachę. Nadmiar ciasta odetnij, a jego kawałki możesz wykorzystać do ułożenia na wierzchu.

Nakłuj powierzchnie całego ciasta delikatnie widelcem i posmaruj jabłkiem.

Tak przygotowane ciasto piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po delikatnym ostudzeniu pokrój ciasto, a dla dodatkowego smaku wierzch posyp cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!