Jeśli szukasz przepisu na świetny deser kawowy to gorąco polecam. Zawsze piekę, gdy mam w lodówce twarożek i dżem.
NADZIENIE:
Do posypania:
Na ciasto ubić jajka z cukrem, aż się spienią. Stopniowo dodawaj olej i mleko.
Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blachę i ułożyć nadzienie serowe. Dozować łyżką.
Nadzienie: Wymieszaj twarożek, cukier i jajka na gładką masę. Zwykle dodaję do nadzienia jeden pudding waniliowy, ale możesz kontynuować bez niego.
Ułóż dżem łyżką – grudka obok grudki. Następnie wlej drugą połowę ciasta. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku.
Temperatura pieczenia 180 stopni i na koniec sprawdzamy ciasto wykałaczką. Gdy pieczę na większej blasze, robię tylko jedną warstwę ciasta, na którą naprzemiennie nakładam nadzienie serowe i konfiturę. Takie ciasto jest niższe i piecze się krócej.