Idealnie cienkie naleśniki bez mąki – wypróbuj ten przepis, a nie pożałujesz.

Pewnego razu natrafiłam na zupełnie inny przepis na naleśniki. Mimo towarzyszącej mi dozy sceptycyzmu, postanowiłam go wypróbować i okazało się, że całe życie przygotowywałam naleśniki źle. Te wychodzą przepyszne, a przy tym cienkie jak kartka papieru. Gdy tylko podaję je swoim gościom, wiem, że będą chcieli dokładkę.

Na początek ciekawostka! Cienkie naleśniki były kojarzone przez Słowian ze Słońcem – były nierozerwalnie związane z bogiem płodności Jaryło.

Składniki:

  • litr mleka,
  • dziesięć jajek,
  • kilogram twarogu,
  • 500 g skrobi,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 żółtka,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ubij jajka z pięcioma łyżkami cukru. Dolej olej i mleko i dokładnie połącz całość. Skrobię przesiej przez sito i dodaj do masy, nie zapominając o dokładnym wymieszaniu, by uzyskać gładką konsystencję.

Usmaż naleśniki z obu stron na rozgrzanej uprzednio patelni.

Aby przygotować nadzienie, zmiel twaróg z żółtkami i resztą cukru.

Przełóż na naleśniki nadzienie, zroluj je, umieść w formie do pieczenia i polej stopionym masłem. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Według mnie, największą rolę odgrywa tutaj masło – dzięki nim naleśniki wychodzą rumiane i pięknie pachnące. A ty, jakie najbardziej lubisz naleśniki?

error: Treść zabezpieczona !!