Zrobisz z niego dekoracje i ozdoby, a Twoje ciasta czy desery będą arcydziełem: Doskonały szwajcarski krem z białek i cukru.

Ten krem na bazie bezy szwajcarskiej, według naszego przepisu, ma idealną konsystencję do dekorowania.

Wysycha nawet w temperaturze pokojowej, na zewnątrz tworzy się krucha skórka, a wewnątrz jest wilgotna. Dzięki niej ciasta i desery wyglądają jak dzieła sztuki!

Składniki:

  • 120 g białek jaj (około 4 średniej wielkości jajka)
  • 240 g cukru pudru (w tym 1 opakowanie cukru waniliowego)
  • 1/4 kwasu cytrynowego

Przygotowanie:

Zgodnie z zasadą bezy szwajcarskiej ilość cukru powinna być dwukrotnie większa od ilości białka.  Możesz dodać barwnik spożywczy do kremu. Otrzymasz naprawdę efektowny projekt swoich ozdób.

Najpierw oddzielamy białka od żółtek do osobnej metalowej miski lub garnka. Następnie wymieszaj białka z cukrem waniliowym i cukrem krystalicznym. W drugim garnku zagotuj wodę.

Do białek i cukru dodać ćwierć łyżeczki kwasu cytrynowego. Wymieszaj wszystko razem, a następnie umieść na garnku z wrzącą wodą. Ubijaj przez kolejne 5 – 6 minut. aby cukier całkowicie się rozpuścił, a masa była jednolita i puszysta.

Teraz ściągamy krem z garnka z wodą. Ubijamy jeszcze przez kilka minut.  Teraz przełóż krem do misek i przykryj folią spożywczą. Możemy go pokolorować barwnikami spożywczymi.

Teraz możemy tworzyć dekoracje według własnego gustu.

Dekoracje doskonale schną w temperaturze pokojowej.  Powodzenia!

error: Treść zabezpieczona !!