W 10 minut i tylko ze szklanki kefiru zrobiłam górę batoników. Zniknęły z talerza, zanim ostygły.

Masz ochotę na coś małego, ale nie chcesz przygotowywać skomplikowanych przepisów?

Składniki:

  • 250 ml kefiru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 2 jajka;
  • 100 g sera
  • 80 g salami;
  • 10 g pietruszki;
  • 450 g mąki pszennej;
  • 10 g proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Wbij jajka do głębokiej miski. Ubij je widelcem. Następnie dodaj kefir i ponownie wymieszaj.

Następnie dodaj sól, posiekaną natkę pietruszki, ser. Dodamy również salami, które utarliśmy na tarce z małymi oczkami.

Do miski dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką. Następnie krótko zagnieść ręką.

Powinno być miękkie, jednolite i nieklejące. Przykryj to folią. Pozwól mu „odpocząć” na stole przez 10 minut. Posyp stół i ciasto mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Za pomocą noża do pizzy pokrój ciasto na paski. Smaż paluszki na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym, aż zbrązowieją z obu stron.

Wyjmij na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu! Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!