Mięciutka, wilgotna, rozpływająca się w ustach babka z dżemem – super przepis dla początkujących

Czasami potrzebujemy czegoś słodkiego do kawy albo dla niezapowiedzianych gości, ale nie zawsze mamy czas, ochotę i odpowiednie umiejętności, aby stworzyć cukiernicze cudeńka.

Babka z dżemem jest wtedy idealnym rozwiązaniem. Mięciutka, wilgotna, rozpływająca się w ustach z marmoladowymi esy-floresami w środku z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Czego potrzebujemy? 

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 150 g dżemu wiśniowego, truskawkowego, innego lub marmolady albo powideł
  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia – około dwóch płaskich łyżeczek
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy
  • 40 ml oleju słonecznikowego
  • szczypta soli – w palcach
  • ewentualnie kakao – dwie, trzy pełne łyżeczki

Sposób wykonania:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka natomiast ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym lub aromatem, następnie dodajemy olej i śmietanę, krótko miksujemy, po czym wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy ręcznie, UWAGA: Piany nie można zmiksować z resztą masy, ponieważ babka może opaść podczas pieczenia.

Połowę ciasta wylewamy do natłuszczonej formy, delikatnie rozsmarowujemy na niej niezbyt dokładnie warstwę dżemu lub marmolady, po czym nakładamy drugą część ciasta – możemy do niej dosypać trochę kakao, jeśli chcemy zrobić ciasto dwukolorowe. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach góra-dół.

UWAGA: z wentylatorem czas pieczenia może być krótszy, najlepiej więc sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. 

error: Treść zabezpieczona !!