Babka z dżemem jest wtedy idealnym rozwiązaniem. Mięciutka, wilgotna, rozpływająca się w ustach z marmoladowymi esy-floresami w środku z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Żółtka natomiast ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym lub aromatem, następnie dodajemy olej i śmietanę, krótko miksujemy, po czym wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy ręcznie, UWAGA: Piany nie można zmiksować z resztą masy, ponieważ babka może opaść podczas pieczenia.
Połowę ciasta wylewamy do natłuszczonej formy, delikatnie rozsmarowujemy na niej niezbyt dokładnie warstwę dżemu lub marmolady, po czym nakładamy drugą część ciasta – możemy do niej dosypać trochę kakao, jeśli chcemy zrobić ciasto dwukolorowe. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach góra-dół.