Babeczka po fińsku – Bardzo szybki i sprawdzony przepis. 25 min i gotowe. Smak obłędny

Bardzo szybki i sprawdzony przez wielu kucharzy przepis na prawdziwe fińskie babeczki. Warto zaznaczyć, że przygotowanie zajmie ci jedynie 25 minut!

Za chwilę przychodzą goście, a ty nie masz co wyłożyć na stół? Ten przepis uratował już nie jedną panią domu. Babeczki te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a efekt końcowy jest nieziemsko pyszny. Zachwycają swoją delikatnością i oryginalnością smaku.

Czego potrzebujemy?

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany, kefiru lub jogurtu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Co robimy?

Bierzemy głęboką miskę i bardzo dokładnie ubijamy jajka z cukrem. Gdy otrzymamy białą, puszystą pianę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wreszcie kwaśną śmietanę.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest wyłożenie formy do pieczenia papierem lub nasmarowanie jej masłem i posypanie mąką w celu uniknięcia przypalenia.

Przekładamy ciasto do formy tak, aby sięgało mniej więcej 2/3 wysokości.

Wkładamy babeczki do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20 minut. Na koniec wyjmujemy ciasto z piekarnika na chwilę odstawiamy na parapet aby wystygło.

Do dekoracji polecamy świeże, sezonowe owoce w wersji letniej oraz polewę z białej lub mlecznej czekolady w wersji zimowej. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!