

Rozpocznij od oddzielenia żółtek od białek (które przydadzą się później) w czystej, suchej misce. Do żółtek dodaj cukier i ubij. Następnie, na wolnych obrotach miksera, dodaj stopniowo roztopione masło. Do tej masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny lub limonki*. *Pamiętaj, aby cytrynę lub limonkę dokładnie umyć i zetrzeć na tarce.

Przejdź teraz do ręcznego wyrabiania ciasta, mieszając je aż stanie się gładką kulą. Podziel ją na dwie części, owiń w folię spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut (nie w lodówce).

Przygotuj formę do pieczenia, wykładając jej spód papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmij ciasto z zamrażarki. Jedną część ugnieć w dłoniach, tak aby pokryła dno formy. Drugą część odłóż.

Teraz czas na krem. Wcześniej odłożone białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do niej jogurt i przesianą mąkę, mieszając na niskich obrotach do połączenia składników.

Gotową masę wylej na przygotowany spód. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce, tworząc kruszonkę, którą następnie rozłóż na krem.
