Czekolada to moja pasja. Od tego zaczynam dzień i kończę – delektuję się czekoladowym sernikiem podczas wieczornej herbaty.
Wcześniej gryzło mnie sumienie. Na przykład, jak moje ciało poradzi sobie z tak dużą ilością kalorii? Ale potem dowiedziałam się, że ciemna czekolada jest dobra dla naszego organizmu niż szkodliwa. Tak się uspokajam, kiedy przyrządzam wilgotne tureckie ciasto.
![]()
Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się skomplikowany. Ale wątpliwości rozwieją się natychmiast po spróbowaniu deseru. Delikatna trójwarstwowa delikatność i sprężystość w ustach. Ten turecki wilgotny placek jest rewelacyjny!

Składniki:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g kakao w proszku
- 10 g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 230 g cukru
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 300 ml mleka
- 20 g masła
- 300 ml kremu
- 100 g sera topionego
- 3-4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Przede wszystkim przygotujmy ciastko. W głębokiej misce wymieszaj mąkę z 30 g kako i proszkiem do pieczenia. Odłóż tę masę na bok i w osobnej misce ubij białka jaj ze szczyptą soli. Po 2 minutach, nie przerywając ubijania, do jajek dodaj 180 g cukru. Następnie do masy dodaj 50 ml mleka i oleju roślinnego. Wymieszaj składniki blenderem.

W dwóch etapach wsyp przygotowaną sypką masę do miski z masą jajeczną. Mieszaj ciasto trzepaczką. Posmaruj naczynie do pieczenia (mam średnicę 24 na 24 cm) kostką masła. Posmarowaną masłem foremkę oprószyć mąką. Wlej do niego ciasto, rozprowadź. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką.

W międzyczasie przygotuj lukier. Do rondla wsyp 40 g kakao i 50 g cukru. Do mieszaniny wlej 200 ml mleka w temperaturze pokojowej. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Masę postaw na ogień. Ciągle mieszając, doprowadź miksturę do wrzenia. Gotuj przez 15 sekund, następnie zdejmij czekoladę z ognia, dodaj do niej 20 g masła. Zamieszaj.

Polewa jest gotowa. Teraz przyrządź krem. Do miski wlej śmietankę 33% tłuszczu. Dodaj do niej twarożek i cukier puder. Zmiksuj składniki w blenderze, aż będą gładkie. Następnie wymieszaj 1 łyżkę kakao w proszku. Krem jest gotowy. Gotowe ciasto lekko schłodzić, na wierzchu zrobić kilka nakłuć szpikulcem. Ciasto nasączyć 50 ml mleka.

Wlać i rozsmarować krem twarogowy na wierzchu ciasta. Posmaruj schłodzonym lukrem. Nie polecam stosowania gorącej polewy – topi krem.
