Od zawsze zastanawiałam się, czemu moja babcia do swojej kawy zamiast cukru dodaje łyżeczkę cynamonu.
Odkąd odkryłam jego wpływ na zdrowie i witalność, również to praktykuję i polecam innym. W czasach, kiedy nie istniały jeszcze nowoczesne lekarstwa, nasi przodkowie korzystali z naturalnych metod leczenia. Cynamon, który nie tylko cudownie pachnie i smakuje, oferuje także mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Codzienne spożywanie cynamonu może mieć zbawienny wpływ na organizm:
- obniża poziom cukru i cholesterolu,
- kontroluje fluktuacje poziomu cukru,
- wspomaga odchudzanie,
- wzmacnia działanie przeciwutleniaczy,
- poprawia krążenie,
- redukuje sztywność mięśni,
- wspomaga trawienie,
- aktywuje mózg i może nawet opóźniać rozwój choroby Alzheimera.
Jest to prawdziwe panaceum!
W swoim składzie ma białka, węglowodany, błonnik, różne witaminy, minerały i kwasy omega. Najpopularniejszym sposobem korzystania z jego dobrodziejstw jest dodanie nieco mniej niż łyżeczki do porannej kawy.
Cynamon i kofeina to doskonała para w walce z nadmiarem tłuszczu, pobudzając przemianę materii, wspomagając trawienie i przyspieszając spalanie tłuszczu. Ta metoda była już znana setki lat temu.
W momentach osłabienia, niepokoju czy obniżonego nastroju, mieszanka kawy i cynamonu potrafi zdziałać cuda. Znana jest także starszym osobom jako środek, który wzmacnia pamięć i koncentrację.
Podczas zimy, gdy jesteśmy bardziej podatni na infekcje, cynamon jest naszym sprzymierzeńcem, wzmacniając układ odpornościowy i zwiększając odporność na choroby. Z kolei mieszanka kawy z cynamonem doda energii i pomoże szybko stanąć na nogi.
Przeciw wypadaniu włosów, spróbuj mieszanki ciepłej oliwy z oliwek, miodu, mielonej kawy i cynamonu. Nakładaj na skórę głowy, a pobudzi to wzrost i wzmocni cebulki włosów.