Klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem sera twarogowego Soczyste klopsiki, które nie są tłuste? Tak! Piecze się je w piekarniku. Wypróbuj przepis na danie, którym zaskoczysz każdego.
W dużej misce wymieszaj twaróg za pomocą miksera. Dodaj jajka, mięso mielone oraz odpowiednią ilość soli i pieprzu do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę. Cebulę zetrzyj na tarce lub zblenduj, zaś czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj warzywa do powstałej mięsno-twarogowej masy.
W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą z wodą. Połącz ją z mięsem. Blachę do pieczenia posmaruj olejem. Formuj niewielkie kotleciki i układaj je obok siebie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia pulpecików wynosi około 30 minut.
Po upływie wskazanego czasu wyjmij jednego klopsika i sprawdź, czy jest dopieczony w środku. W trakcie pieczenia przygotuj wyborny sos. Masło rozpuść w rondelku, kiedy będzie płynne, dodaj mąkę pszenną energicznie mieszając. Kiedy mąka zacznie nabierać brązowego koloru dodaj wrzątek.
Na koniec dodaj śmietanę, pieprz oraz sól. Wymieszaj wszystko przy użyciu trzepaczki. Kotleciki serwuj z ziemniakami i polej je obficie przygotowanym sosem. Jako dodatek zamiast tradycyjnych ziemniaków sprawdzi się też kasza, ryż czy kluski.