Ciasteczka z konfiturą brzoskwiniową posypaną wiórkami kokosowymi – Znikają ze stołu w kilka chwil.

Ciastka z konfiturą brzoskwiniową posypaną wiórkami kokosowymi – sposób przygotowania

Z puszystego ciasta drożdżowego można upiec ciastka, na środek których wejdzie łyżka marmolady brzoskwiniowej. Po upieczeniu dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Składniki

  • mleko – 200 ml
  • jajko – 1 szt
  • cukier – 3 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • suszone drożdże – 7 gr
  • skórka otarta z cytryny – od 1 cytryny
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • zwykła mąka – 400 gr
  • masło – 1 łyżka
  • dżem brzoskwiniowy – w razie potrzeby
  • mleko do smarowania – w razie potrzeby
  • wiórki kokosowe – wedle uznania

Przygotowanie

Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier, suche drożdże, szczyptę soli, jajko i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj wszystko. Na koniec dodać mąkę i przystąpić do wyrabiania ciasta. Po chwili dodać zmiękczone masło i kontynuować, aż ciasto będzie gładkie i nieklejące. Następnie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Ciasto przełożyć na oprószony mąką wałek do ciasta i rozwałkować na placek o grubości około pół centymetra. Następnie wytnij z niego koła, których rozmiar zależy od twojego wyboru, ale idealna jest średnica około 8 centymetrów. Następnie wykonaj 4 nacięcia w kształcie gwiazdek w każdym kółku, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut.

Zrób płytkie zagłębienie na środku każdego kółka, następnie posmaruj je mlekiem i umieść w zagłębieniu około łyżeczki dżemu brzoskwiniowego. Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ciastka przez około 20 minut. Po ostudzeniu brzegi bułeczek posmarować cienką warstwą marmolady i posypać wiórkami kokosowymi.

error: Treść zabezpieczona !!