Nie znajdziesz lepszego pomocnika w odchudzaniu niż lubczyk: Leczy płuca i oczyszcza krew – świeży lub suszony to nieoceniona przyprawa.

Liście lubczyku z Azji zyskały sławę nie tylko jako afrodyzjak, ale także ze względu na swoje naturalne właściwości wspomagające zdrowie w różnych dziedzinach. Pomagają zrzucić nadwagę, leczą układ oddechowy, w tym płuca, i oczyszczają krew.

W naszych domach pokolenia korzystały z lubczyku, gdyż nasze babcie z powodzeniem wykorzystywały go jako niezastąpioną przyprawę w kuchni. Jako łatwe i niewymagające specjalnych zabiegów ogrodniczych zioło, można było je znaleźć w prawie każdym przydomowym ogródku. Jego właściwości są wykorzystywane nie tylko w kuchni.

Lubczyk, zarówno suszony, jak i świeży, zasłynął jako aromatyczne zioło o bogatych walorach smakowych. Na początku kontaktu z naszymi kubkami smakowymi wyczuwamy delikatną słodycz, która po chwili przechodzi w bardziej wyrazistą gorzką nutę smakową. W naszych domach pokolenia dodawały lubczyk do potraw, w tym zup, sosów, sałatek, duszonych i marynowanych mięs czy warzyw. Lubczyk, zdecydowanie ma do zaoferowania coś więcej niż tylko doznania kulinarne.

Zioło dla zdrowia

Liście lubczyku mogą być naszym sprzymierzeńcem również w kwestii zdrowia i dobrego samopoczucia, ponieważ wspierają prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów:

  1. Układ moczowy – regularne stosowanie lubczyku działa moczopędnie, ma właściwości kojące i oczyszczające przy dokuczliwych stanach zapalnych dróg moczowych. U mężczyzn wspiera leczenie chorób związanych z przerostem prostaty.
  2. Układ krążenia – wspiera krążenie krwi, łagodzi dolegliwości pęcherzyka żółciowego i pomaga w silnych bólach reumatycznych. Jednocześnie wykazuje właściwości przeciwzapalne, działając profilaktycznie przy chorobach i bólach stawów.
  3. Układ trawienny – jego aromatyczne właściwości wspomagają procesy trawienia, perystaltykę jelit, działają przeciwwzdęciowo. Lubczyk potrafi również wspomóc produkcję enzymów trawiennych, dzięki czemu usprawnia i przyspiesza procesy metabolizmu.
  4. Niezwykły aromat lubczyku ma również właściwości odprężające, relaksujące i wyciszające, dlatego jego liście można stosować jako dodatek do kąpieli, naparów i aromaterapii.

Niezwykle wszechstronne zioło, które pomaga utrzymać układ oddechowy w doskonałej kondycji, w szczególności płuc. Działa na redukcję śluzu, ułatwiając odkrztuszanie i oddychanie. Olejki eteryczne z lubczyka szybko wspierają oddech, łagodzą podrażnienia płuc i oskrzeli, poprawiając kondycję i samopoczucie.

Silne i zdrowe stawy dzięki lubczykowi

Ten naturalny środek pomaga w leczeniu chorób reumatycznych. Utrzymuje zdrowie stawów, bez skutków ubocznych.

Wspomaganie osób z alergią

Kojące właściwości liści lubczyka znane są od wieków. Zawierają one kwercetynę, która działa przeciwalergicznie. Łagodzi podrażnienia i spowalnia uwalnianie histaminy.

Aromatyczny dom z lubczykiem

Nasi przodkowie wykorzystywali właściwości lubczyka w różnych dziedzinach. Suszyli i zawieszali bukiety, które odpędzały szkodniki i owady.

Kuchnia pełna aromatu

Roślina wykorzystywana była w całości: liście, łodygi i korzenie. Dodawane do zup, sałatek, sosów, wprowadzały wyjątkowy smak. Aromat porównywany jest do selera. Liście zbierane są przez cały sezon, korzeń wykorzystywany jest w trzecim roku życia rośliny.

Porady dotyczące uprawy

Jeśli chcesz uprawiać lubczyk, zacznij w marcu lub kwietniu. Nasiona dostępne są w sklepach ogrodniczych. Wystarczy jedna lub dwie rośliny. Można także kupić gotowe sadzonki i posadzić w ogródku lub skrzynce. Roślina jest wytrzymała i mało wymagająca, przetrwa zimę. Wymaga cienia i regularnego podlewania.

Na aromatyczny napar z lubczyka potrzebujesz:

  • 250 ml wody,
  • 1 łyżeczkę posiekanych liści
  • 10 minut.

Gotuj w wodzie, aby uzyskać napar. Pomaga oczyścić organizm po spożyciu alkoholu lub nikotyny. Wspomaga leczenie stanów zapalnych pęcherza.

Dodaj do zup:

Składniki:

  • Lubczyk z szypułkami
  • Olej słonecznikowy –  2 łyżki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Świeży majeranek – 1 łyżeczka
  • Woda – 400 ml

Instrukcje przygotowania:

  1. Starannie opłucz liście lubczyka.
  2. Zmiel je dokładnie za pomocą maszynki do mięsa, blendera lub drobno posiekaj.
  3. Włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 15 minut.
  4. Po upływie tego czasu, za pomocą sita lub gazy, odcedź miksturę i wyciśnij.
  5. W rezultacie uzyskasz mieszankę, do której należy dodać sól i majeranek.
  6. Smaż, aż powstanie ekstrakt.

Zastosowanie koncentratu:

Używaj powstałego koncentratu jako dodatku do sosów, zup, potraw mięsnych i warzywnych.

error: Treść zabezpieczona !!