Jesień i jabłka, które można znaleźć w sadzie, to wspaniała okazja, aby odkryć, jak wiele twarzy może mieć jedno jabłko. Do przygotowania szarlotki można również użyć twarogu. Dzięki temu szarlotka stanie się nieoczekiwanym przysmakiem na podwieczorek. Przekonaj się sam!

W misce ubij masło z cukrem. Następnie dodaj 2 jajka, sól i proszek do pieczenia. Użyj miksera, aby wszystko połączyć. Wmieszaj mąkę i kontynuuj mieszanie, aż wszystko się dobrze połączy.

Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.

Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na dwie równe porcje.

Jedną połowę połóż na blasze do pieczenia i posyp skrobią.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie nadzienia. Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce, a następnie dodaj cynamon i wanilię. Połącz twaróg, śmietanę, cukier i jajko. Umieść twaróg i jabłka w formie do pieczenia.

Drugą porcję ciasta należy przygotować dokładnie tak samo, jak pierwszą. Należy ją rozwałkować i położyć na jabłkach.

Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
