Czegoś tak dobrego jeszcze z pewnością nie próbowałaś: Kurczak po francusku z piekarnika.

Kurczak po francusku z piekarnika jest niezwykle szybką do wykonania i smaczną potrawą.

Delikatne mięso w połączeniu z aromatycznymi warzywami będzie idealnym daniem obiadowym lub przekąską. Po spróbowaniu Twoi goście z pewnością poproszą Cię o ten niezwykły przepis!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • 2 cebule,
  • 100 gramów twardego sera,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • pieprz czarny, sól do smaku,
  • ulubione przyprawy (oregano, majeranek, bazylia, rozmaryn).

Aby jak najlepiej przyrządzić to danie, musisz poznać kilka sztuczek rodem z francuskich restauracji.  Zamiast kroić cebulę, zetrzyj ją na tarce. Przyprawy najlepiej podkreślające smak kurczaka to rozmaryn, bazylia i majeranek oraz czarny pieprz.

Cały czas obserwuj mięso podczas pieczenia, aby uniknąć nadmiernego wysuszenia powstałego w wyniku zbyt długiego poddawania go działaniu wysokiej temperatury.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pociąć na cienkie plastry i dobrze rozbić. Dokładnie opłukać. Jajko roztrzepać w misce i posmarować nim piersi kurczaka. Oprószyć solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.

Pomidory pokroić w cienkie plastry, a cebulę i ser zetrzeć na tarce.  Blachę do pieczenia posmarować olejem lub wyłożyć pergaminem. Wyłożyć kurczaka na blachę. Na wierzch położyć cebulę i plasterki pomidorów.  Pomidory posmarować jogurtem naturalnym i posypać startym, twardym serem.

Piec w piekarniku w 180’C do momentu, aż ser zyska piękny, złoty kolor. Tak przygotowana potrawa (różnicą jest brak sera) jest popularna w północno – wschodniej części Francji.

Często na wierzch dania dodawane są także grube plastry gruszek. Warto zatem spróbować urozmaicić tę potrawę. W tym celu doskonale sprawdzą się zarówno gruszki, jak i jabłka czy ananas. Wystarczy, że przed wstawieniem do piekarnika, na starty ser położysz plastry wybranego owocu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!