Teraźniejsze życie prawie każdego człowieka jest niewątpliwie bardzo szybkie i nie mamy zbyt wiele czasu. Ciastka waflowe kojarzą się nam ze słodkimi deserami, przekąskami, ale to nie jest jedyne zastosowanie tych produktów.
Może chciałbyś spróbować słonej przekąski z mięsem mielonym, ale z zastosowaniem także wafli? Jeśli jesteś leniwy lub nie masz czasu spędzać długich godzin w kuchni to ten przepis jest dla Ciebie! Zajmuje około 15 minut, a zachwyci się nim cała rodzina, czy też niespodziewani goście.
Niewątpliwie czas spędzony nad tym daniem to główny atut. Natomiast w tym przypadku możesz bardzo dużo eksperymentować. Nadzienie może być modyfikowane i m.in. możesz dodać smażone pieczarki, ser z ziołami, czy też ulubione warzywa.
Pokrój, a następnie dodaj do zmielonego mięsa cebulę, 1 jajko, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj!
Na cieście waflowym rozłóż kilka łyżek nadzienia. Następnie przełóż wierzch kolejnym waflem i delikatnie dociśnij.
Danie powinno przypominać z wyglądu pizzę, a więc pokrój je tak samo na 6 kawałków. Pozostałe wafle i nadzienie także wykorzystaj – zrób to samo!
Do małej miski dodaj 3 jajka oraz wklej mleko – wymieszaj. Kawałki wafli zanurz w tej mieszance.
Następnie smaż na oleju słonecznikowym po obu stronach. Pamiętaj, że grubość warstwy mielonego mięsa ma znaczenie i od tego zależy czas smażenia.