15 min i gotowe. Ciastka waflowe – pyszne danie dla leniwych gospodyń zamiast kotletów.

Danie dla leniwych zamiast kotletów – szybkie, eleganckie i smaczne!

Teraźniejsze życie prawie każdego człowieka jest niewątpliwie bardzo szybkie i nie mamy zbyt wiele czasu. Ciastka waflowe kojarzą się nam ze słodkimi deserami, przekąskami, ale to nie jest jedyne zastosowanie tych produktów.

Może chciałbyś spróbować słonej przekąski z mięsem mielonym, ale z zastosowaniem także wafli? Jeśli jesteś leniwy lub nie masz czasu spędzać długich godzin w kuchni to ten przepis jest dla Ciebie! Zajmuje około 15 minut, a zachwyci się nim cała rodzina, czy też niespodziewani goście.

Niewątpliwie czas spędzony nad tym daniem to główny atut. Natomiast w tym przypadku możesz bardzo dużo eksperymentować. Nadzienie może być modyfikowane i m.in. możesz dodać smażone pieczarki, ser z ziołami, czy też ulubione warzywa.

Składniki:

  • 6 sztuk ciastek waflowych
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 sztuki jajek
  • 1 szuka cebuli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Pieprz czarny(mielony)
  • Sól
  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

Etap 1:

Pokrój, a następnie dodaj do zmielonego mięsa cebulę, 1 jajko, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj!

Etap 2:

Na cieście waflowym rozłóż kilka łyżek nadzienia. Następnie przełóż wierzch kolejnym waflem i delikatnie dociśnij.

Danie powinno przypominać z wyglądu pizzę, a więc pokrój je tak samo na 6 kawałków.  Pozostałe wafle i nadzienie także wykorzystaj – zrób to samo!

Etap 3:

Do małej miski dodaj 3 jajka oraz wklej mleko – wymieszaj. Kawałki wafli zanurz w tej mieszance.

Następnie smaż na oleju słonecznikowym po obu stronach. Pamiętaj, że grubość warstwy mielonego mięsa ma znaczenie i od tego zależy czas smażenia.

Po tak prostych krokach danie jest gotowe, Smacznego! Podziel się przepisem ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona !!