Chrupiąca złocista skórka, delikatne mięso, kremowe nadzienie: Soczyste roladki z przepisu z Białorusi.

Wielokrotnie zauważyłam, że bardzo smaczne dania są wykonane przeważne z najprostszych składników. Ten przepis po raz kolejny udowadnia moją tezę.

Jeśli jesteś smakoszem mięsnych dań, to koniecznie musisz spróbować tych pysznych drobiowych kotletów nadziewanych serem!

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 60 g chleba lub bułki
  • 150 ml mleka
  • 200 g twardego sera
  • 100 g masła
  • 150 g bułki tartej
  • 400 ml oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz czarny (mielony) do smaku

Przygotowanie:

Miąższ chleba lub bułkę namocz w mleku. Zetrzyj ser i schłodzone masło na tarce o grubych oczkach, wymieszaj.

Podziel powstałą masę na 12 części i uformuj z każdej małe roladki.

Chleb odciśnij i przełóż do miski z mielonym mięsem. Dodaj sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.

Podziel mięso mielone również na 12 części. Uformuj z każdej płaski placek, a na jego środku ułóż serową roladkę. Teraz połącz brzegi mięsa formując podłużne kotleciki.

Obtocz je w bułce tartej. W rondelku rozgrzej olej słonecznikowy do temperatury 190 stopni i smaż kotlety na złoty kolor.

Przełóż je na blachę wyłożoną folią lub pergaminem i piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Podawaj z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!