Koniecznie zapisz przepis. 2 cukinie, 250 kurczaka, pomidory, ser… raz dwa i powstaje najlepsza cukiniowa przekąska jaką jadłam.

Dania z cukinii są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Lekkie, smaczne potrawy odpowiednie dla każdego, kto dba o swoją sylwetkę. W szczycie sezonu letniego proponuje przygotować cukinię z mięsem mielonym i serem.

Nie musisz niczego smażyć, wystarczy włożyć do piekarnika. A wynik – rewelacja! Danie przygotowywane jest bardzo prosto,  ale okazuje się bardzo smaczne i wygląda całkiem imponująco.

CUKINIA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 250 g mielonego kurczaka
  • 2 pomidory
  • 130 g sera
  • 1 cebula
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Cukinię pokrój w plasterki o grubości około centymetra. Skórę możesz usunąć lub pozostawić.

Użyj małego kieliszka, noża lub specjalnego narzędzia, aby zrobić dziurkę w środku każdego plastra cukinii. Nie wyrzucaj środka, nadal się przydadzą.

Cebulę drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego. Zmiel pozostałą cukinię w blenderze i dodaj również do mielonego mięsa.

Posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.

Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Połóż na nim cukinię i napełnij je przygotowanym mięsem mielonym.

Pomidory pokrój w cienkie plasterki. Każdą cukinię przykryj ćwiartką pomidora.

Piecz danie przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wyjmij je z piekarnika i posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

To wszystko. Cukinia z mięsem mielonym i serem jest gotowa, możesz podawać.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!