Jeżeli – podobnie jak ja – uwielbiasz przepisy proste, ale fantastycznie smaczne, musisz spróbować tego wspaniałego ciasta z białej czekolady.

To łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto smakuje jak lody, a w dodatku jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Z pewnością ty również pokochasz ten przepis.

Potrzebne składniki:

  • 250 g białej czekolady,
  • 300 gram mąki pszennej,
  • 158 gram masła,
  • 310 ml mleka,
  • 220 gram cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • proszek do pieczenia,
  • 160 gram pokruszonych herbatników,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • bułka tarta do posypania,
  • masło do wycierania.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 180 stopni. Oddziel białka i żółtka. Wrzuć żółtka i cukier do miski i ubijaj, aż konsystencja będzie pienista.

W międzyczasie rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej. Do miski dodaj rozpuszczoną czekoladę, mleko, masło i ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawaj stopniowo do miski cały czas mieszając.

Patelnię do ciasta posmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Wlej połowę przygotowanego wcześniej ciasta i posyp pokruszonymi herbatnikami (możesz je również wymieszać z ciastem).

Dodaj drugą część ciasta i włóż całość do piekarnika. Piecz około 45 minut. Po tym czasie sprawdź czy ciasto jest już gotowe przy pomocy drewnianego szpikulca. Jeśli ciasto się upiekło, to wyjmij je z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia i udekoruj.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!