To danie pokocha każdy: Rolada z cukinii z kurczakiem – Przekonaj się, jakie są smaczne.
Jeśli zawsze wyczekujesz sezonu na cukinię, proponujemy przepis, który jest niezwykle prosty, a zarazem innowacyjny.
Rolada z cukinii z mielonym kurczakiem to danie, które z pewnością zdobędzie serca wszystkich miłośników cukinii. Może być serwowana zarówno jako przystawka, jak i jedno z dań podczas rodzinnego spotkania.
Składniki:
- cukinia: 2 sztuki
- mąka pszenna: 2-3 łyżki
- jajka: 2 mniejsze sztuki
- kurczak mielony: 300 gram
- cebula: 1 sztuka
- starty ser żółty: 100 gram
- sól, pieprz, zioła do smaku
- olej roślinny
Wykonanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Odciśnij z niej nadmiar soku. W głębszej misce rozkłóć jajka, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj cukinię, posiekane zioła, mąkę i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną masę rozłóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
Umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecz 15-20 minut. W tym czasie obierz i posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Dodaj posiekaną cebulę oraz mięso z kurczaka. Smaż całość, aż kurczak zmieni kolor. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Odstaw do ostygnięcia.
Mięso mielone umieść w głębokiej misce, posyp startym serem, a następnie wymieszaj. Upieczone ciasto cukiniowe wyjmij razem z pergaminem na ściereczkę. Na jego powierzchni rozłóż równomiernie mięsne nadzienie, zostawiając trochę wolnego miejsca przy krawędziach. Całość zwiń delikatnie w roladę.
Wyciągnij papier do pieczenia spod rolady, następnie owiń nim zwiniętą roladę. Tak przygotowaną roladę wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni. Dzięki temu wszystkie składniki delikatnie się zapieką, a ser się roztopi.
Gotową roladę cukiniowo-mięsną można serwować zarówno jako zimną przystawkę na kolację czy imprezę, jak i ciepły posiłek: obiad czy też przekąskę n specjalne okazje. Wystarczy pokroić ciasto w wąskie kawałki. Dobrym zamiennikiem mięsa dla wegetarian będzie nadzienie grzybowe.