W trakcie procesu odchudzania często przychodzą z pomocą dania niskokaloryczne, które możemy bez obaw spożywać. Jednym z przykładów takich posiłków jest sałatka, którą każdy utożsamia z dietą i koniecznością jedzenia „trawy”.
Nie musi tak być. Bardzo pożywna i zarazem smaczna jest sałatka z marchwi i twarogu. Dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów oraz bardzo ważny na diecie błonnik. Może być dodatkiem do posiłku lub sama stanowić jedno wartościowe danie.
Do przygotowania sałatki potrzeba 150 g marchwi i tyle samo twarogu, odrobinę zielonego akcentu w postaci pietruszki lub szczypiorku, cebule dymkę, dodatek tłuszczowy jakim jest 1 łyżka oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.
Marchew należy zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać, z wcześniej rozgniecionym widelcem twarogiem. Do mieszaniny dodać pokrojoną cebulkę oraz zieleninę i skropić oliwą.