Najlepszy Przepis na Pyszne Rogale: Rogale Z Dodatkiem Kwaśnej Śmietany Nadziewane Jabłkami.
Sprawdzony przepis, który wart jest wypróbowania.
Jeżeli masz w domu kilka jabłek koniecznie wypróbuj ten przepis na miękkie rogaliki. Można zamiast jabłek z powodzeniem wykorzystać dżem, mak lub orzechy włoskie. Odmierzając proporcję wykorzystujemy szklankę o pojemności 200 ml.

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mąki półgrubej
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 kostka świeżych drożdży
- 125 g roztopionego masła
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka
Nadzienie:
Jeżeli używasz jabłek:
- 4-5 jabłek, cukier, cynamon
Nadzienie z wykorzystaniem orzechów:
- mielone orzechy, cukier, 1-2 łyżek mleka
- Z powodzeniem wykorzystamy nadzienie serowe, makowe lub możemy użyć dżemu
Do pieczenia:
- 2 łyżki mleka zmieszane z 2 żółtkami
Przygotowanie:
Przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, jajka, cukier, skórkę z cytryny i śmietanę. Drożdże rozrabiamy z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże oraz roztopione masło.

Ciasto wyrabiamy ręcznie przez minimum 10 minut, aż będzie gładkie. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy do nich cukier i cynamon. Orzechy należy zalać gorącym mlekiem i wsypać cukier. Identycznie postępujemy z nadzieniem makowym.

Ciasto rozkładamy na wcześniej posypanym mąką blacie i kroimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulę, którą rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąty. W szerszym miejscu trójkąta umieszczamy wybrane nadzienie. Następnie zwijamy ku cienkiej końcówce.
