Sos nada każdej przystawce bogaty smak i apetyczny wygląd. Podawaj go z makaronem, kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami. Przygotujesz go z prostych i niedrogich produktów. Opcjonalnie aromat możesz wzmocnić czosnkiem, kurkumą, mieszanką curry lub np. pikantnymi ziołami.
Pokrój czystą pierś z kurczaka na plasterki mniej więcej tego samego rozmiaru i obficie posyp mąką pszenną.
Na patelni z dodatkiem oleju przez około 3 minuty podsmaż pokrojoną na półpierścienie cebulę, a następnie dołóż startą marchewkę, wymieszaj warzywa i podsmażaj je przez kolejne 3 minuty.
Na patelnię dodaj kawałki kurczaka posypane mąką. Wymieszaj i smaż przez następne kilka minut.Wlej śmietanę, wodę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut.