Sekret ich soczystości tkwi w dodatku startych surowych ziemniaków. Tak robił je mój dziadek i zawsze były fantastyczne. Oczywiście klopsiki możesz też obtoczyć w bułce tartej i smażyć klasycznie na patelni, ale ja wybrałam zdrowszą wersję i piekę je w piekarniku!
Włóż mięso mielone do miski. Cebulę obierz, zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do mięsa. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, drobno starte ziemniaki, które wcześniej należy odcisnąć nadmiaru soku i wymieszaj.
Dodaj sól, dopraw, pieprz, dodaj posiekane zioła, kaszę manną, mleko i wymieszaj.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem, z masy mięsnej uformuj średniej wielkości kotlety i ułóż obok siebie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i piecz około 30 minut .