Drożdże powinny być rozpuszczone w ciepłej wodzie o temperaturze 37-39 stopni. Dodaj drożdże do mąki i dobrze wymieszaj. Po wyrobieniu ciasta, przykryj je folią. Pozostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
Po upływie dwóch godzin ciasto powinno dwukrotnie urosnąć. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się bąbelki. Ciasto należy przykryć pokrywą z otworami i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż je na pergaminowej desce.
Jeśli ciasto klei się do rąk, można je podsypać mąką. Uformuj ciasto w kulę, obtaczając je w mące. Następnie przygotuj kawałek papieru do pieczenia i posyp go mąką. Następnie połóż na nim ciasto. Możesz pozostawić je na 40-60 minut, aby odpoczęło. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 235°C.
Następnie za pomocą noża pokrój ciasto na trzy części i ułóż je na blasze do pieczenia. Blachę z ciastem umieść na środku piekarnika. Na wierzchu umieścić kolejną formę. Piecz chleb przez 45 minut, a następnie wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce. Będziesz mógł cieszyć się chlebem z rodziną i przyjaciółmi.
Możesz zrobić zapas ciasta na domowy chleb i przechowywać je w lodówce przez okres do dwóch tygodni. Dzięki temu będziesz mógł upiec świeży chleb, kiedy tylko będzie Ci wygodnie. Przechowując ciasto w lodówce, nie zapomnij o przykryciu go plastikową folią.