Przepis na domową pyszną chałwę – 10 minut i gotowe. Lepsza od kupnej – Koniecznie zapisz przepis

Domowa chałwa – przepis na szybki i smakowity przysmak

Chałwa to słodycz, którą lubią wszyscy – zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska, która w towarzystwie kawy lub herbaty umili każde spotkanie. 

Oczywistym jest, że większość z nas tęskni za domowymi smakami – w końcu to, co domowe jest najlepsze. Niestety, chałwa którą można nabyć obecnie w sklepach dość mocno różni się smakiem od tego, który kojarzy się z młodzieńczymi latami.

W domowej, świeżo przygotowanej chałwie znajdziemy mielone nasiona oraz miód – czyli element, który odpowiada za sklejenie składników w spójną masę. 

Chałwy dostępne w sklepach zawierają w sobie mnóstwo nienaturalnych składników takich, jak substancje konserwujące czy utwardzacze; ponadto, część z nich posiada w składzie olej palmowy jako niezdrowy substytut miodu. Zdecydowanie zdrowiej i smaczniej jest wykonać własną chałwę bez całej masy zbędnych dodatków.

Ogromnie się ucieszyłam, gdy koleżanka przesłała mi przepis na prawdziwą, domową chałwę. Na próżno szukać w przepisie sztucznych składników – znajdziemy w nim tylko naturalne, wartościowe produkty, dodatkowo bez cukru czy też mąki.

Oprócz niewątpliwych zalet, jakimi są naturalność i wyjątkowy smak, przepis ten posiada jeszcze dwa mocne punkty: są nimi szybkość oraz łatwość przygotowania. Czas potrzebny na przygotowanie słodyczy to jedynie 10 minut!

Lista składników

  • 200g  nasion słonecznika
  • 100g orzechów arachidowych
  • 2-3 łyżki płynnego miodu (w zależności od pożądanej konsystencji ilość miodu można zmodyfikować)

Sposób przygotowania

error: Treść zabezpieczona !!