Jeśli zaserwujesz rodzinie i znajomym proste ciasto z kakaowym spodem i dodatkiem twarogu, natychmiast stanie się ich ulubionym słodkim przysmakiem.
Ciasto tworzymy, łącząc mąkę, cukier, 3 żółtka, masło, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko zagniatamy rękoma. Utworzone ciasto dzielimy na dwie części, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Twaróg rozdrabniamy dodając do niego 150 g cukru pudru, cukier waniliowy i jedno żółtko. Jeśli chcemy uzyskać odrobinę świeżego aromatu, do twarogu możemy dodać startą skórkę od cytryny. Białko ubijamy i mieszamy z twarogiem.
Opcjonalnie możemy rozrywać ciasto i po kawałeczku wyścielić blachę drobnymi kawałeczkami, które po ugnieceniu stworzą jednolitą powierzchnię zakrywającą dno.
Następnie wrzucamy całą masę twarogową, po czym przykrywamy ją drugą warstwą ciasta (ścieramy je na tarce, aby miało nieregularną fakturę). Potem wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni.