Ciasto „wschodnia bajka” z jabłkami – niesamowity przepis mojej babci, który pokochali domownicy

Wspaniałe ciasto z jabłkami z babcinego przepisu doskonale poprawia humor. Nadaje się do kawy lub herbaty, a jego wyjątkowy smak sprawi, że pokochają je dzieci oraz dorośli.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej;
  • 120 g cukru;
  • 150 g orzechów włoskich;
  • 3 jajka;
  • 65 ml oleju słonecznikowego;
  • 2 jabłka;
  • 50 g suszonych moreli;
  • 50 g rodzynek;
  • 50 ml koniaku;
  • 5 g cukru waniliowego;
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • łyżeczka cynamonu;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • cukier puder do smaku.

Jak przygotować?

Suszone owoce należy myjemy i osuszamy (najlepiej zrobić to wieczorem). Morele kroimy na małe kawałki. Zalewamy je oraz rodzynki koniakiem. Zamiast koniaku można użyć ciepłej wody czy mocnej herbaty (gdy chcemy, aby ciasto jadły także dzieci).

Orzechy prażymy na suchej patelni przez kilka minut i rozgniatamy na okruchy. 70 g cukru łączymy z cynamonem, a następnie dodajemy do orzechów.

Jajka ubijany kilka minut. Stopniowo do masy dodajemy małymi porcjami wymieszane wcześniej cukier oraz cukier waniliowy. Później do takiej mieszaniny cienkim strumieniem dolewamy 60 ml rozpuszczonego masła.

Na koniec dosypujemy mąkę, którą przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całość należy łączyć aż masa stanie się gładka i bez grudek, będzie przypominać gęstą śmietanę w swojej konsystencji.

Następnie zabieramy się za jabłka – trzeba je obrać i pokroić w plasterki o grubości około 2 mm. Owoce posypujemy skrobią.

Tortownicę wykładamy pergaminem i rozsmarowujemy w niej olej.  Połowę ciasta wlewamy do formy i rozkładamy na niej połowę mieszanki orzechów oraz połowę wszystkich jabłek.

Odcedzamy z suszonych owoców płyn i rozprowadzamy go po cieście. Znowu wylewamy część ciasta i kładziemy orzechy oraz jabłka.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-55 minut. Przez pierwsze 30 minut warto przykryć ciasto folią, dzięki czemu orzechy na pewno się nie spalą.

Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Gotowe! Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!