Węgierski przysmak: Ciasto Gerbota – wręcz rozpływa się w ustach. Uwielbiam to ciasto
Ciasto Gerbota to tradycyjne węgierskie ciasto które powinien poznać każdy. Połączenie miękkiej warstwy ciasta, włoskich orzechów oraz słodkiego dżemu zaspokoi gusta kulinarne nawet największych smakoszy.
Nawet we własnym domu można poczuć się jak w prawdziwej węgierskiej kawiarni! Przepis ten pozwoli na przygotowanie tego wspaniałego węgierskiego ciasta w każdym domu. Jest bajecznie prosty i szybki. Każdy z gości oraz domowników będzie z pewnością sięgał po dokładkę.
Do przygotowania potrzebne będą:
- 2 średniej wielkości jajka
- 500 g słodkiego dżemu morelowego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 400 g orzechów włoskich
- 250 g słodkiej śmietany 30%
- 200 g masła w kosce (najlepiej min. 80%)
- 200 g białego cukru
- 100 g mlecznej dobrej jakościowo czekolady
- 100 g cukru pudru
- 25 g drożdży w kostce
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- Szczypta soli do smaku
- Blacha do pieczenia
- Masło do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku i czekamy aż wystygnie. Pokruszone drożdże mieszamy z cukrem pudrem a następnie dodajemy do nich roztopione masło (nie gorące). Część masła zostawiamy w rondelku. Posłuży ono później do przygotowania polewy na wierzch ciasta.
Do masy przygotowanej z drożdży, cukru pudru i masła dodajemy jajka i całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Powoli dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli.
Gdy masa zrobi się zbita, całość ugniatamy ręką, dodając resztę mąki. Całość przykryć ściereczką oraz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu, przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy je na 4 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować odpowiednio do kształtu blachy w której będziemy piec ciasto.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę lub obłożoną papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę ciasta, którą następnie wysmarowujemy dżemem oraz obkładamy orzechami.
Po ułożeniu orzechów nakładamy kolejną warstwę ciasta oraz powtarzamy czynność do momentu, żeby ostatnią warstwą było ciasto. Górną warstwę należy delikatnie nakłuć widelcem. Zapobiegnie to puchnięciu ciasta w trakcie pieczenia. Odstawiamy je na około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto które pieczemy przez 30-40 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Masło które pozostało łączymy z czekoladą oraz podgrzewamy przez kilka minut mieszając. Po wyjęciu ciasta z piekarnika oraz jego wystygnięciu górną część ciasta dekorujemy przygotowaną polewą.