Nutella to popularny wśród dzieci (oraz dorosłych) krem czekoladowy z dodatkiem orzechów. Produkt pochodzi z Włoch i obecnie produkowany jest na całym świecie. Używany jest najczęściej do smarowania pieczywa, ale można go też stosować jako dodatek do różnych deserów.
Domowe pasty czekoladowe w umiarkowanych ilościach nie zaszkodzą nam. Warto od czasu do czasu skusić się kromkę białego chleba z aromatycznym i przepysznym kremem czekoladowym z dodatkiem kawy lub herbaty.
Do rondelka lub małego garnka wrzuć cukier, kakao oraz mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki.
Dodawaj stopniowo mleko w niewielkich ilościach cały czas mieszając, aby nie było grudek. Wstaw rondelek na niewielki ogień i doprowadź masę do września. Nie przestawaj mieszać.
Orzechy dodaj do masy kakaowej. Gotuj ją do czasu, aż mieszanina będzie mieć konsystencję śmietany.