Jeśli do tej pory przyrządzałaś marchewkę tradycyjnie z jabłkiem, to ten przepis rodem z Azji na pewno Cię zachwyci.
Umytą marchewkę zetrzyj na tarce. Możesz zrobić to klasycznie, jak na naszą tradycyjną surówkę, albo skorzystać ze specjalnej tarki lub obieraczki, która sprawi, że zetrzesz marchew na dłuższe paseczki tzw. julienne.
W tym czasie podgrzej lekko olej w małym garnuszku (nie doprowadzaj do zagotowania, wystarczy, że będzie przyjemnie ciepły, a nie bardzo gorący). Polej nim starte marchewki i dopraw mielonym chilli i suszoną kolendrą.
Mieszaj wszystko dłońmi i pamiętaj, by umyć ręce po kontakcie z ostrą papryką! Ponownie odstaw na 15 minut.
Posiekaj dobrze wypłukaną natkę kolendry i dodaj do sałatki. Trudno jej się będzie oprzeć już teraz, ale polecamy przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie jeszcze kilka godzin pozostawić w lodówce.