Marchewka po koreańsku – gdy zjesz raz, będziesz robiła non stop. Niezwykle smaczna

Pikantno- słodka koreańska surówka z marchwi to szybki pomysł na przekąskę lub dodatek do dań obiadowych.

Jeśli do tej pory przyrządzałaś marchewkę tradycyjnie z jabłkiem, to ten przepis rodem z Azji na pewno Cię zachwyci.

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1/2 cebuli
  • 4-6 ząbków czosnku
  • szczypta mielonej papryczki chilli
  • szczypta mielonej kolendry
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli lub łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego lu 3 łyżki ryżowego
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron

Sposób przyrządzenia:

Umytą marchewkę zetrzyj na tarce. Możesz zrobić to klasycznie, jak na naszą tradycyjną surówkę, albo skorzystać ze specjalnej tarki lub obieraczki, która sprawi, że zetrzesz marchew na dłuższe paseczki tzw. julienne.

Dokładnie wymieszaj w głębokiej misce z solą (lub sosem sojowym), cukrem i octem. Odstaw na 15 minut.

W tym czasie podgrzej lekko olej w małym garnuszku (nie doprowadzaj do zagotowania, wystarczy, że będzie przyjemnie ciepły, a nie bardzo gorący). Polej nim starte marchewki i dopraw mielonym chilli i suszoną kolendrą.

Obierz czosnek, przepuść przez praskę lub zetrzyj go na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekaj bardzo drobno. Dodaj do miski.

Mieszaj wszystko dłońmi i pamiętaj, by umyć ręce po kontakcie z ostrą papryką! Ponownie odstaw na 15 minut.

Posiekaj dobrze wypłukaną natkę kolendry i dodaj do sałatki. Trudno jej się będzie oprzeć już teraz, ale polecamy przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie jeszcze kilka godzin pozostawić w lodówce.

Olej i ocet zmiękczą marchewkę, a smaki przypraw lepiej się zmieszają, dając w efekcie niezapomniane wrażenia kulinarne. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!