Spirulina to bakteria (dokładniej cyjanobakteria) i roślina posiadająca zdolność do fotosyntezy.
Brakuje jej błony komórkowej, dzięki czemu spirulina z łatwością przetwarza energię słoneczną i pochłania wiele substancji organicznych z dwutlenku węgla i wody.
Jest przepisywany osobom potrzebującym dodatkowego źródła składników odżywczych, np. w celu odchudzania, a także pacjentom po operacjach.
Ponadto należy do pokarmów zawierających największą ilość białka z królestwa roślin. Zawiera 18 z 22 aminokwasów potrzebnych organizmowi. Ma zdolność przetrwania w najbardziej wymagających warunkach, dlatego przypuszcza się, że może przynieść organizmowi ogromne korzyści. Witaminy zawarte w spirulinie to ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina C, A, E i K.
Korzyści ze spiruliny:
1.) Pomaga usunąć metale ciężkie
Spirulina jest silnym środkiem detoksykującym i czasami jest nawet używana jako naturalny filtr wody, który pomaga usuwać ołów, rtęć i inne szkodliwe toksyny. Przewlekła toksyczność dotyka ludzi na całym świecie. Zwłaszcza z arszenikiem. Jest to podatek nałożony na całe społeczeństwo przemysłowe.
Dziś już wiemy, że metale ciężkie powstają nie tylko w wyniku spalania paliw kopalnych i środków transportu, ale możemy je znaleźć także w niektórych lekach, rybach morskich, grzybach itp. Spirulina pomaga usuwać metale ciężkie, a dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że zawiera białka i peptydy, które szczególnie dobrze wiążą się z toksynami i eliminują je z organizmu.
2.) Łatwo strawne
Bliższe badanie zarówno spiruliny, jak i chlorelli ujawniło lepszą strawność spiruliny. Dzieje się tak dlatego, że spirulina ma cieńsze ściany komórkowe. Ściana komórkowa składa się z mukopolisacharydów, czyli cukrów złożonych, z którymi radzi sobie układ trawienny organizmu człowieka, dzięki czemu wszystkie składniki odżywcze są dobrze wchłaniane.
3.) Właściwości przeciwutleniające
Oprócz tego, że jest niezwykle bogata w składniki odżywcze, spirulina ma również silne właściwości przeciwutleniające . Jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak fikocyjanina, ale także innych, które hamują działanie wolnych rodników. Mogą one uszkadzać komórki, a następnie powodować różne choroby przewlekłe.
4.) Zapobiega występowaniu infekcji drożdżakowych
Spirulina nie tylko przyciąga toksyny, takie jak metale ciężkie, ale także przyciąga komórki Candida i może pomóc wypłukać je z organizmu. Jest zatem odpowiednim suplementem dla osób cierpiących na powtarzające się infekcje drożdżakowe.
5.) Może wspierać zdrowie serca
Jeśli chodzi o szkodliwy cholesterol LDL, wykazano, że spirulina pomaga obniżyć cholesterol LDL i regulować „dobry” cholesterol HDL. W jednym badaniu pacjentom podawano 1 g spiruliny dziennie przez 12 tygodni. Wyniki były zaskakujące. U pacjentów oznaczało to redukcję trójglicerydów o 16,3% i cholesterolu LDL o 10,1%. Naukowcy uważają, że dzieje się tak dzięki pozytywnemu wpływowi spiruliny na produkcję tlenku azotu w organizmie, który pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, co pozwala na szybszy i łatwiejszy przepływ krwi.
6) Zmniejsza apetyt i normalizuje trawienie.
W składzie spiruliny znajduje się fenyloalanina – dzięki niej czujemy się syci. Spożywaj spirulinę przed posiłkami, aby utworzyć żel, który spowalnia opróżnianie żołądka i zmniejsza uczucie głodu.
7) Wapń dla kości.
Badania amerykańskich naukowców wykazały, że spirulina zawiera o 180% więcej wapnia niż mleko. Wiadomo, że wapń wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie. 3 g spiruliny zawiera około 10 mg wapnia.
8) Dla osób z anemią
Zawiera żelazo. 1 g spiruliny zawiera 1 mg żelaza. Żelazo wchodzi w skład erytrocytów, hemoglobiny, erytrocytów, enzymów, wpływa na układ odpornościowy i ogólny metabolizm energetyczny. Żelazo ze spiruliny jest całkowicie wchłaniane przez organizm.
Łyżka sproszkowanej spiruliny zawiera tyle żelaza, co 50 średniej wielkości jabłek. Eksperci twierdzą, że przyjmowanie 4 g spiruliny dziennie zapewnia szybki wzrost poziomu hemoglobiny we krwi.
9) Przeciw zmęczeniu i wyczerpaniu
Bogaty w magnez. Magnez odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni, przekazywanie impulsów nerwowych, tętno, wytrzymałość kości, syntezę białek i ciśnienie krwi. 2 g spiruliny zawiera 10 mg magnezu.
10) Dla zdrowej skóry i włosów
Bogaty w cynk. Cynk ma właściwości przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy, zapewnia szybkie gojenie się ran, wspomaga wchłanianie witaminy A, poprawia kondycję włosów, pozytywnie wpływa na zdolności umysłowe człowieka itp.
Spirulina zawiera wszystkie składniki odżywcze potrzebne człowiekowi. Według naukowców 1 g spiruliny zawiera taką samą ilość składników odżywczych, jak 1 kg warzyw czy owoców.
Czy słyszałeś o dobroczynnych właściwościach spiruliny? Podziel się tą cenną informacją z innymi!