Jeśli cierpisz na częste kolki brzuszne lub jelitowe, zaparcia i słabe opróżnianie, uczucie wzdęć, powinieneś spróbować oczyścić jelita tymi 6 pokarmami.
Pomogą Ci przywrócić wewnętrzną równowagę tej części układu pokarmowego.
6 pokarmów o właściwościach przeciwzapalnych, które pomagają naprawić jelita:
1) SELER
Jako naturalne źródło potasu, seler ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, pomagając utrzymać wewnętrzną równowagę komórek, odżywiając je i usuwając toksyny.
Przemysłowe wypieki i napoje bezalkoholowe zawierają głównie sód, składnik znany ze swojej zdolności do wywoływania stanów zapalnych w organizmie i promowania zespołu jelita drażliwego. Regularne spożywanie selera w postaci sałatki lub soku, seler przyczynia się do utrzymania optymalnej równowagi układu trawiennego.
2. Zielone warzywa liściaste
Sałata, brokuły, szpinak, rukola i kapusta to produkty polecane, które warto regularnie włączać do swojej diety. Oprócz tego, że pomagają leczyć i zapobiegać stanom zapalnym, zielone warzywa liściaste zwalczają wolne rodniki i są bogate w przeciwutleniacze. Jest także idealnym źródłem witaminy A, witaminy C i witaminy K, które są niezbędne do optymalizacji podstawowych funkcji jelita grubego.
Spożywając codziennie zielone warzywa liściaste, organizm zapewnia przyjęcie niezbędnej ilości błonnika (20-25 gramów). Rozpuszczalny błonnik zawarty w tym zielonym warzywie znany jest ze swojej zdolności do ochrony błony śluzowej jelit, niszczenia szkodliwych substancji w organizmie i regulowania pasażu jelitowego.
3. Kefir
Ze względu na zawarte w nim enzymy i kultury „dobrych” bakterii kefir jest skutecznym lekiem na zespół jelita drażliwego.
Ta żywność zawiera bakterie i drożdże trawienne, które pomagają utrzymać zdrowie jelit. Regularne spożywanie kefiru dostarcza organizmowi mikroorganizmów, które dzięki obecności pałeczek kwasu mlekowego wspierają zdrowie flory jelitowej. Ponadto osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać kefir w celu utrzymania zdrowia jelita grubego.
4. Płatki owsiane
Płatki owsiane są bogate w błonnik rozpuszczalny i polecane są w codziennej diecie w celu łagodzenia bólu i stanów zapalnych związanych z zespołem jelita drażliwego.
Płatki te są szczególnie korzystne dla zdrowia okrężnicy, ponieważ zawierają beta-glukany, błonnik, który chroni ścianę jelita i stymuluje tranzyt. W porównaniu z błonnikiem pszennym, błonnik owsiany jest delikatniejszy i zalecany przy zespole jelita drażliwego.
Oprócz dostarczania organizmowi wolno spalających się węglowodanów, które zapewnią uczucie sytości na kilka godzin, płatki owsiane utrzymują zdrowie flory jelitowej, zapewniając jednocześnie wysoki poziom białka i witamin.
5. Banany
Banany są niezwykle bogatym źródłem fruktooligosacharydów, czyli związku prebiotycznego, który odżywia pożyteczne bakterie jelitowe (probiotyki).
Te pożyteczne bakterie wytwarzają witaminy i enzymy trawienne, które poprawiają wchłanianie składników odżywczych oraz różnych związków chroniących organizm przed szkodliwymi mikroorganizmami. Skrócenie czasu przejścia pokarmu przez przewód pokarmowy pośrednio zmniejsza ryzyko raka okrężnicy.
Ze względu na wysoką zawartość potasu, magnezu i witamin z grupy B, banany znajdują się na liście pokarmów zalecanych w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Dzięki zawartemu w nich tryptofanowi banany działają relaksująco, pobudzają układ trawienny i zapobiegają konkretnym chorobom, takim jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W przypadku drażliwości jelita grubego zaleca się zjedzenie banana wczesnym rankiem.
6. Jabłka
Jabłka pomagają oczyścić organizm z pasożytów i toksyn, które sprzyjają rozwojowi chorób. Jedzenie przynajmniej jednego jabłka dziennie wystarczy, aby zoptymalizować podstawowe funkcje jelita grubego.