Zacznij zbierać zielone orzechy: Korzystnie wpływają na zdrowie i urodę, a głowa przestanie boleć

Orzechy są bardzo korzystne dla naszego zdrowia, jednak niewiele osób sobie zdaje sprawę z tego, że to właśnie kiedy są jeszcze zielone na przełomie czerwca i lipca, mają cudowne właściwości.

Zielone orzechy i ich jeszcze młode liście były od dawna używane przy wytwarzaniu produktów, które korzystnie wpływały na poprawę zdrowia i urody. W tym artykule podpowiemy co możesz zrobić z niedojrzałych orzechów i jak je wykorzystać, dowiesz się również o ich właściwościach, o których zapewne nie miałeś pojęcia.

Wpływ zielonych orzechów na zdrowie.

Warto wiedzieć, że zielone orzechy to źródło witaminy C, wzmacniają nasz układ odpornościowy i detoksykują nasz organizm. Wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, działają przeciw zmęczeniu i wspomaga przy depresji.

Wzmacniają wątrobę i żołądek, oczyszczają krew, błonę śluzową przełyku i wspomagają wydalanie metali ciężkich. Dodatkowo odtruwają organizm, pomagają przy bólu głowy i problemach menstruacyjnych.

Na wzmocnienie cebulek włosów, jak i zmniejszenie łupieżu dobry wpływ ma olejek z zielonych orzechów, natomiast maska z zielonych orzechów korzystnie wpływa na cerę, odnawiając, nadając jej młody wygląd, a także i odświeżając zmęczoną skórę. Młode, zielone orzechy nadają się także do spożycia jako dodatek do mięsa, czy składnik do sałatek warzywnych oraz owocowych.

Leczniczy olejek dla skóry

Wspomaga gojenie ran, redukuje blizny jak i odświeża wygląd skóry.

Składniki:

• 7 zielonych orzechów,
• 2 marchewki,
• oliwa z oliwek (bądź jakakolwiek inna oliwa)

Przygotowanie:

Orzechy poćwiartuj nożem, na tarce zetrzyj marchewki, może być na dużych oczkach. Poćwiartowane orzechy i startą marchewkę włóż do butelki i zalej oliwą. Szczelnie zamknij butelkę, gotową mieszankę wystaw w słoneczne miejsce na miesiąc.

Tak przygotowany olejek pomaga tez przy leczeniu łuszczycy, zmarszczkach, egzemie i wypryskach, a także przy opryszczce.

Miód z zielonych orzechów

Kolejne pozytywne działanie orzechów na nasze zdrowie, gdzie pomaga przy anemii, złej morfologii krwi, chorobach układu oddechowego (najbardziej przy zapaleniu oskrzeli), bólach gardła oraz niedoczynności tarczycy.

Składniki:

• 40 zielonych orzechów
• 1/2 l miodu

Przygotowanie:

Wszystkie orzechy pokrój w ćwiartki i przenieś do szklanego, dużego zamykanego naczynia lub do słoika. Zielone, pokrojone orzechy zalej miodem, szczelnie zamknij słoik i odstaw na czterdzieści dni w ciemne miejsce, na przykład do piwnicy czy spiżarni. Spożywaj jedną łyżeczkę rano, na pusty żołądek.

Likier z zielonych orzechów

Likier z zielonych orzechów pije się przy problemach z obniżoną czynności tarczycy, chorobach układu pokarmowego, takich jak bóle żołądka czy wrzody, pomaga na bóle głowy, bóle menstruacyjne czy zwyczajnie poprawia samopoczucie i nastrój.

Składniki:

• 1 litr brandy
• 12 zielonych orzechów
• 400 g cukru
• 4 goździki
• 5 ziaren kawy
• 2 opakowania cukru waniliowego
• 1 cytryna

Przygotowanie:

Umyte orzechy przekrój na połowę, cytrynę pokrój w plasterki. Cukier, goździki, ziarna kawy i cukry umieść w butelce, następnie dodaj pokrojoną w plastry cytrynę i orzechy, wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj, wstrząśnij.

Gotową mieszankę wystaw w dobrze nasłonecznione miejsce na czterdzieści dni. Od czasu do czasu potrząsaj butelką, by rozpuścić cukry. Po upływie czterdziestu dni wystarczy, że odcedzisz i likier jest gotowy do spożycia.

Herbata z młodych liści orzecha włoskiego.

Herbata z młodych liści tego orzecha wspiera przy problemach z przewodem pokarmowych, pije się ją gdy ma się biegunkę, problemy ginekologiczne. A także jest pomocna jako okłady przy stanach zapalnych oczu.

Składniki:

• młode liście orzecha włoskiego (około 10g)
• wrzątek (około 200 ml)

Przygotowanie:

Posiekaj drobno liście orzecha włoskiego, zagotuj wodę. Umieść pokrojone liście w kubku o pojemności 200 ml, parz przez dwie godziny. Odcedź liście, pij trzy łyżeczki, trzy razy dziennie przed posiłkiem.

error: Treść zabezpieczona !!