Szybka pyszna zapiekanka, które zaspokoi głód nawet najbardziej wybrednego członka rodziny. Kolacja jak marzenie

Ostatnio przyjaciele zaskoczyli mnie telefonem z informacją, iż za moment wpadną z wizytą. Po krótkiej panice, już wiedziałam, czym ich poczęstuję. Postanowiłam podzielić się z Wami tym prostym i smacznym daniem.

Połączenie kapusty z mięsem zazwyczaj kojarzy nam się z gołąbkami. Tutaj mamy jednak inny, ale równie pyszny przepis. Przekazuje na Wasze ręce nietypową zapiekankę.

Potrzebne nam są:

  • kapusta – 1 kg
  • wołowina mielona – 800g
  • ziemniaki – 500g
  • cebula – 3szt.
  • jajka – 5szt.
  • mleko – 120ml
  • śmietana – 200g
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Kapustę zanurzamy w garnku z wolno gotującą się wodą. Zdejmujemy po kolei zewnętrzne liście, będą coraz łatwiej odchodziły od główki. Liście należy później podgotować kilka minut. Wyciągamy je z wody i studzimy. Twarde części liści odkrawamy. Cebule obieramy, kroimy drobno i smażymy na małym ogniu, aż do zeszklenia.

Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy je do naczynia z usmażonym mięsem. Powstałą masę mieszamy, dodając sól i pieprz do smaku.

W osobnym naczyniu ubijamy jajka, a następnie wlewamy do nich mleko. Mieszamy je do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy składniki w naczyniu do zapiekania, kolejno: kapusta, połowa farszu mięsnego, połowa masy jajecznej. Czynność tę powtarzamy.

Na koniec przykrywamy wszystko liśćmi kapusty i smarujemy śmietaną. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni. Pieczemy zapiekankę 40min. Otrzymujemy smaczne danie na każdą okazję.

error: Treść zabezpieczona !!