Przepis na szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, które będzie można zaserwować do kawy.

Lubicie szybkie, wilgotne ciasta?

Jeśli tak to koniecznie spróbujcie przepisu na to pyszne ciasto jogurtowe. Wystarczy wymieszać składniki, dodać ulubione dodatki i gotowe. Tak prosto, a tak pysznie 🙂 Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • 120 g cukru kryształ
  • 30 g masła
  • 250 ml naturalnego jogurtu
  • 300-320 g mąki pszennej np. tortowej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 100 g ulubionych bakalii, np. rodzynek, orzechów

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i wszystko energicznie mieszamy ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy masło i jogurt. Mieszamy składniki. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Na koniec dodajemy ulubione bakalie (można też dodać posiekaną czekoladę). Krótko mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (10×22 cm) i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.

Ciasto pieczemy 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!