Tradycyjny sernik krakowski – przygotowany według naszego przepisu wychodzi idealnie

Mokry, kremowy sernik na kruchym spodzie z lukrowaną kratką na wierzchu. To przepyszne ciasto jest naszym zdaniem królem serników. Koniecznie zapisz ten przepis i wypróbuj ten oryginalny deser.

Składniki

Na ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub kilka kropel ekstraktu z wanilii)
  • 1 jajko
  • 125 g masła

Na masę serową

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 100 g masła
  • 8 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • opcjonalnie – 100 g rodzynek

Dodatkowo

  • lukier
  • 1 żółtko

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć. Podziel ciasto na trzy części. Z dwóch przygotujesz spód, a 1/3 wykorzystasz do kratki na wierzch sernika. Podzielone ciasto włóż do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Następnie umieść spód sernika na blaszce o wymiarach 30×20 cm.

Widelcem lub wykałaczką ponakłuwaj ciasto i wstaw na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podpieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia. Zmiel trzy razy twaróg na gładką masę. Mikserem utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wbijaj do jednym żółtku, cały czas mieszając.

Później dodawaj stopniowo zmielony twaróg – najlepiej po 1 łyżce. Utrzyj wszystkie składniki, aby otrzymać masę bez grudek. Na koniec dodaj do niej mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą serową. Przelej ją ostrożnie na podpieczone i przestudzone ciasto.

1/3 ciasta rozwałkuj dość cienko i podziel na paski. Ułóż je na wierzchu masy twarogowej tak, aby utworzyły kratkę. Posmaruj ją żółtkiem.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wstaw sernik i piecz go przez około godzinę. Po upieczeniu pozostaw go w piekarniku aż wystygnie, a potem polukruj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!