Domownicy zjedli całą blachę w jeden dzień: Pyszna delikatna szarlotka na mleku. Z tego przepisu zawsze wychodzi.

Jabłka są produktem szeroko dostępnym praktycznie o każdej porze roku.

Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe – to bogate źródło witaminy C, K, J, E oraz witamin z grupy B, a także wapnia, magnezu czy żelaza. To nie wszystko – każde jabłko jest świetnym źródłem antyoksydantów! Nie ma nic pyszniejszego, niż świeża, delikatna szarlotka wykonana z tych bomb witaminowych!

Przetestuj ten łatwy, szybki przepis i delektuj się!

Składniki: 

  • 4 jabłka
  • 4 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 350 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta

Jak wykonać? To bardzo proste.

Jajka ubić z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj mleko i olej słonecznikowy.

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą pozostałe suche składniki – to jest przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj delikatnie z masą jajeczną. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plastry.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i posyp bułką tartą.

Na dnie formy ułóż połowę przygotowanych jabłek. Wlej ciasto, a następnie na wierzch wyłóż pozostałe owoce. Szarlotkę piecz około 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy jest gotowa – jeśli patyczek jest suchy, możesz wyjąć ciasto z piekarnika!

Po ostygnięciu wierzch ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub ozdobić według uznania. Tę przepyszną szarlotkę możesz podawać na mnóstwo sposobów – nasz ulubiony to na ciepło z lodami!

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!