Strudel o nadzieniu makowo-jabłkowym. Nie jest tak trudny do wykonania, a po upieczeniu jest pyszny i wspaniale się prezentuje.

Nie masz pomysłu na pyszne ciasto ani czasu na wykonanie czegoś pracochłonnego? Ten przepis na szybki strudel z nadzieniem jabłkowo-makowym zachwyci podniebienia, a co więcej jest banalny do wykonania!

Składniki na ciasto:

  • mąka – 2 szklanki
  • masło – 100 g
  • jajko
  • kwaśna śmietana – 4 łyżki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • cukier puder – 1 łyżka
  • olej

Masa makowo-jabłkowa:

  • mielony mak – 150 g
  • jabłka – 4 sztuki
  • mielony cynamon
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Wymieszaj razem wszystkie składniki na ciasto.

Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, jeśli za gęste dodaj śmietanę.

Wyrobione ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Umyte jabłka zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do nich cukier puder, mielony cynamon i skrop lekko sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Wszystko razem wymieszaj.

Do osobnej miski przełóż mielony mak i wymieszaj go z cukrem pudrem. Można lekko dosłodzić do smaku. Rozwałkowane ciasto posmaruj olejem i wyłóż na nie masę makową. Następnie nałóż starte jabłka. Krawędzie ciasta lekko zagnij i zawiń ciasto w rulonik i lekko nakłuj widelcem.

Na blaszce połóż papier do pieczenia, na który wyłóż zawinięte ciasto. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto około 25 minut.

Po wyjęciu, ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!