Te liście orzecha mają nadzwyczajne właściwości zdrowotne – skuteczne na poważne schorzenia.

Orzech włoski rodzi przepyszne, tłuste owoce.

Okazuje się jednak, że również liście tego drzewa mają dobroczynne właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Roślina wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, antyseptyczne oraz przeciwgrzybiczne.

Kiedy zbierać liście, aby zachowały swoją wartość?

Liście orzecha włoskiego należy zbierać wczesnym latem, czyli na końcu maja i w czerwcu. Wtedy są jeszcze wystarczająco młode, ale rozwinięte i zdążyły „złapać” dużo letniego słońca. Należy pamiętać, że zbiera się tylko czyste, w pełni zielone liście, bez plam i innych oznak chorobowych.

Jak zakonserwować zebrane liście?

Po zerwaniu, należy dobrze wysuszyć liście orzecha włoskiego. Gdy są już wystarczająco suche, trzeba sprawdzić czy nie zbrązowiały.

Wartościowe są tylko zielone liście, brązowe należy odrzucić. Dobrym sposobem na wygodne przechowywanie zbiorów są szczelne pojemniki.

Zastosowanie

Najczęstszym wykorzystaniem suszek liści orzecha włoskiego jest napar. Wykonuje się go poprzez zalanie 250 ml wrzątku na łyżkę suszu, po czym należy odczekać godzinę.

Zaleca się picie takiego napoju w ilości 1/3 szklanki przed posiłkiem 3 razy dziennie. Mikstura leczy objawy biegunki, a stosowana jako okłady – może pomóc przy trądziku.

Innym sposobem zastosowania suchych liści orzecha są odwary. Przyrządza się je zalewając łyżkę liści ½ l wody (nie wrzątku!), a następnie podgrzewając wywar przez 10 min., bez doprowadzania mieszanki do wrzenia.

Taka mikstura stosowana jest do płukania jamy ustnej, zmniejsza potliwość stóp oraz przeciwdziała grzybicy. Jako dobry antyseptyk wywar z liści orzecha może być dodawany do kąpieli, aby poprawić stan skóry.

Do ½ kg suszu liści należy dolać 1,2 l wody, a następnie gotować przez 30 min. Taki odwar powinno rozcieńczać się z ciepłą wodą w stosunku 1:1.

error: Treść zabezpieczona !!