Jak przygotować domowe mleko skondensowane w słoikach: Zapraszamy do przeczytania przepisu.

Nie jest łatwo znaleźć w sklepie dobrej jakość skondensowanego mleka.

Tak więc, żeby mieć gwarancję smaku, warto nauczyć się przyrządzać je samemu. Zobacz sam, jakie to proste. Już niedługo będziesz mógł delektować się ulubioną słodkością.

Mleko skondensowane w domu

Mleko skondensowane robi się z dwóch składników – mleka krowiego oraz cukru. Należy unikać wszelkich dodatków w postaci konserwantów, tłuszczów i słodzików – nie są one konieczne, by produkt znakomicie smakował. Kolejnym warunkiem smaku jest zawartość tłuszczu w produkcie wynosząca co najmniej 8,5%. Z łatwością można przyrządzić je w domu.

By to zrobić potrzebujesz:

  • 1 litr mleka
  • 500 g cukru

Przygotowanie

Na początek mleko wlej do głębokiego rondelka. Następnie dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 do 2,5 godzin. Produkt należy nieustannie mieszać.

Czas zależy od zawartości tłuszczu w mleku – im grubsze tym szybszy będzie proces, oraz od jakości cukru. Będziesz wiedział, kiedy mleko się skondensowało, gdy stanie się gęste. W przypadku, gdy wybrałeś mleko o niskiej ilości tłuszczu, być może będzie musiał dodać odrobinę masła, by uzyskać idealnie gęstą masę.

Kiedy konsystencja jest zadowalająca wystarczy przelać produkt do szklanych słoików, które po schłodzeniu można przykryć. Gotowe! Mleko skondensowane należy przechowywać w lodówce.

Proste, prawda? Teraz możesz mieć pewność, że delektujesz się deserem najwyższej jakości. Jest to proste, szybkie i tanie. A do smaku możesz teraz dodać satysfakcję z własnoręcznie wykonanej roboty. Z pewnością sprawi to, że jeszcze bardziej je docenisz. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!