Tak więc, żeby mieć gwarancję smaku, warto nauczyć się przyrządzać je samemu. Zobacz sam, jakie to proste. Już niedługo będziesz mógł delektować się ulubioną słodkością.
Mleko skondensowane robi się z dwóch składników – mleka krowiego oraz cukru. Należy unikać wszelkich dodatków w postaci konserwantów, tłuszczów i słodzików – nie są one konieczne, by produkt znakomicie smakował. Kolejnym warunkiem smaku jest zawartość tłuszczu w produkcie wynosząca co najmniej 8,5%. Z łatwością można przyrządzić je w domu.
Na początek mleko wlej do głębokiego rondelka. Następnie dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 do 2,5 godzin. Produkt należy nieustannie mieszać.
Czas zależy od zawartości tłuszczu w mleku – im grubsze tym szybszy będzie proces, oraz od jakości cukru. Będziesz wiedział, kiedy mleko się skondensowało, gdy stanie się gęste. W przypadku, gdy wybrałeś mleko o niskiej ilości tłuszczu, być może będzie musiał dodać odrobinę masła, by uzyskać idealnie gęstą masę.
Kiedy konsystencja jest zadowalająca wystarczy przelać produkt do szklanych słoików, które po schłodzeniu można przykryć. Gotowe! Mleko skondensowane należy przechowywać w lodówce.