Seler (korzeń) – warzywo charakteryzujące się bogactwem witamin i minerałów. Sprawdzone przepisy.

Poznaj bogate właściwości korzenia selera i wspomagaj z nim walkę z cukrzycą, przeziębieniem, wysokim cholesterolem i innymi chorobami.

Korzeń selera zawiera wiele ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B, tj. B1, B2, B6 i B9. Posiadają one istotne znaczenie w podnoszeniu naszej odporności, w tym odporności na negatywne skutki środowiskowe.

Obecne w warzywie minerały, wśród których wymienia się zazwyczaj wapń, żelazo, magnez, potas fosfor, a także wysokiej jakości białka, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz hormonalnego. Seler zawiera także błonnik, który wspomaga metabolizm organizmu.

Dzięki błonnikowi możliwe jest między innymi regulowanie wagi ciała. Warto także wspomnieć, że warzywo bogate jest w substancje posiadające działanie przeciwgrzybicze i antybiotyczne. Korzeń może się także okazać także pomocny w profilaktyce raka. Działanie takie jest możliwe z uwagi na występowanie w nim substancji o właściwościach cytostatycznych i przeciwnowotworowych.

Spróbuj przepisu na suplement z selera

Aby poznać lecznicze działanie selera, spróbuj tego przepisu na suplement. Najpierw dokładnie umyj korzeń warzywa octem jabłkowym. Następnie zetrzyj go na tarce i wymieszaj z miodem. Możesz również dodać starte jabłko, marchewkę i sok z cytryny. Dzięki temu zwiększysz działanie selera. Tak przygotowaną miksturę spożywaj codziennie.

Jakie są najważniejsze wskazania do spożywania selera?

  • cukrzyca,
  • nadciśnienie,
  • słaba odporność organizmu,
  • otyłość, niekontrolowany apetyt,
  • reumatyzm,
  • dla zdrowych kości,
  • zaburzenie wzrostu u dzieci i młodzieży,
  • zmęczenie, stres,
  • jako naturalny antybiotyk,
  • w celu złagodzenia kaszlu,
  • zaburzenia hormonalne,
  • profilaktyka nowotworów układu pokarmowego,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • obrzęki,
  • wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Już 100 g startego selera dziennie może przyczynić się do znaczącego obniżenia poziomu złego cholesterolu w organizmie (10-20%). W przypadku cukrzycy dobre wyniki można dzięki temu korzeniowi uzyskać już po miesiącu jego spożywania.

Przygotuj sam syrop z selera według domowego i sprawdzonego przepisu

Domowej roboty sok z selera jest niezastąpiony w przypadku wystąpienia kaszlu, nieżytu nosa i bólu gardła. Syrop ten rozpuszcza śluz i dezynfekuje błony śluzowe, eliminując objawy przeziębienia. Ponadto jest łatwy w przygotowaniu, szybko się wchłania oraz nie posiada zapachu selera.

W celu sporządzenia syropu niezbędny jest cały korzeń selera. Po jego dokładnym umyciu, wydrąż w jego środku dziurę i wlej do niej trochę miodu. Należy odczekać jakiś czas, aby seler uwolnił sok. W ten sposób powstanie syrop, który możesz wygodnie podać, nabierając go na łyżeczkę.

Działanie syropu sprawdziłam we własnej rodzinie. Podałam go dwa lata temu mojemu 4-letniemu synkowi i od tamtego czasu nie stosuję już żadnego innego syropu na kaszel.

Nie wierzysz w działanie syropu z selera? – koniecznie spróbuj i przekonaj się sam. Bardzo szybko odczujesz ulgę i pożegnasz objawy przeziębienia.

error: Treść zabezpieczona !!