Najlepszy przepis, który koniecznie musicie wykorzystać – Chrupiące rogaliki z kwaśną śmietaną i nadzieniem jabłkowym.

Chrupkość, kwaśna śmietana i jabłkowe nadzienie — o takich rogalikach się nie zapomina! Sprawdzony sposób na rogaliki do wykorzystania we własnej kuchni

Kiedy w domu są jabłka i nie bardzo wiadomo, jak je wykorzystać, nadają się idealnie do stworzenia miękkich rogali. Poza jabłkami jako nadzienie do nich sprawdzą się również orzechy włoskie, mak oraz dżem. Podczas przygotowywania ich według poniższego przepisu do użytku potrzebna będzie szklanka o pojemności 200 mililitrów.

Składniki

  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 kostka świeżych drożdży

Nadzienie

  • Nadzienie jabłkowe – 4-5 jabłek, cukier, cynamon
  • Nadzienie orzechowe – 1-2 łyżki mleka, mielone orzechy, cukier
  • Do rogalików nadaje się również nadzienie serowe, z dżemu oraz makowe.

Przed wypieczeniem rogale należy wysmarować mieszanką 2 żółtek i 2 łyżek mleka.

Przygotowanie

Mąkę przesiać, następnie dodać do niej sól, cukier, śmietanę, jajka i startą skórkę z cytryny.  Do letniego mleka dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i zmiażdżone drożdże, całość wymieszać i pozostawić na chwilę. Tak przygotowane drożdże dodać do mąki, a następnie wlać do niej roztopione masło. Wyrobić ręcznie ciasto przez około 10 minut, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Przygotowanie nadzienia: jabłka umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Orzechy zalać ciepłym mlekiem, dodać do nich cukier — w ten sam sposób tworzy się nadzienie makowe do rogalików.

Po wyrośnięciu ciasto ułożyć na podsypanym mąką blacie, podzielić na osiem 8 bochenków, a następnie każdy z nich na jeszcze mniejsze — powinny wyjść z nich po 3-4 sztuki. Każdy bochenek należy zwinąć w okrąg, a na górnej połowie ciasta wykonać nacięcie za pomocą noża.

Na dół nałożyć nadzienie. Podczas tego z nadzienia jabłkowego odlać sok, by ich nie zabrakło. Rogaliki zwinąć, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec je przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.

error: Treść zabezpieczona !!