Sekret na racuchy z czasów PRLu – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina smak muffinek ze stołówki. Jeżeli do nich należymy, warto wypróbować ciasto z zaprezentowanego poniżej przepisu.

To właśnie z wymienionych w nim składników powstawały przepyszne muffiny w PRL-owskich bufetach i knajpach.  Ten wyjątkowy przepis umożliwia uzyskanie nie tylko smacznego, ale i wysokiej jakości ciasta. Przywołuje ono na myśl przepyszne, sprzedawane niegdyś placki z rozmaitymi nadzieniami.

Niestety, dzisiaj nie można już delektować się ich smakiem w różnego rodzaju knajpach. Na szczęście, każdy kto ma na to ochotę, może dzięki zaprezentowanemu niżej przepisowi przygotować pyszny i tani wypiek. Co ciekawe, proporcje składników można modyfikować.

Do przygotowania ciasta, niezbędne będą nam takie składniki jak:

  • 20 g cukru
  • 170 ml ciepłej wody
  • 310 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 5 g soli
  • 10 g masła

Przygotowanie ciasta z wymienionych wyżej składników jest bardzo proste. W pierwszej kolejności należy wlać ciepłą wodę do miski. Później, w tej samej misce trzeba umieścić cukier oraz drożdże. Wszystkie składniki należy wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kolejnym etapem jest dodanie do miski mąki.

error: Treść zabezpieczona !!