Bardzo smaczne radzieckie ciastka zwane drewnem opałowym – u mnie w domu zniknęły w jeden dzień.

Radzieckie ciastka to smaczna i najlepsza przekąska dla całej rodziny. To idealne rozwiązanie na danie, które można serwować na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych czy też jako przekąska podczas domowego seansu filmowego.

Puszyste ciasto nie powinno być wyrabiane z dodatkiem dużej ilości mąki, przez co będzie rzadkie. Ciasto należy ugniatać kilka razy. W rezultacie uzyskamy miękkie i puszyste ciastka. Koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 500 ml wody
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 40 g masła
  • 340 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g cebuli
  • 15 g soli
  • sól i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

Krok 1: Drożdże oraz cukier rozpuść w ciepłej wodzie i pozostaw na 6-7 minut.

Krok 2: Następnie przesiej mąkę i dodaj sól. Do mąki powoli wlej drożdże oraz 20 ml oleju słonecznikowego i zagnieść ciasto. Jeśli okaże się, że powstały grudki to dodaj 20 ml ojeju słonecznikowego. Ciasto wyrabiaj przez 10 minut. Powinno lekko lepić się do stołu i być miękki. Tak przygotowane ciasto przełóż do miski, okryj folia spożywczą i odłóż do ciepłego miejsca na 40 minut.

Krok 3: Teraz należy zrobić farsz. Obierz i drobno posiekaj cebulę i smaż ją na patelni z dodatkiem masła, aż do momentu gdy będzie ona miękka.

Krok 4: Ugotowaną pierś z kurczaka zmiel. Do zmielonej mięsa dorzuć cebulę, pieprz i sól do smaku oraz całość dokładnie wymieszaj. Farsz pozostaw, aby ostygnął do temperatury pokojowej.

Krok 5: Ręce nasmaruj olejem słonecznikowym i ugniataj powstałe ciasto. Następnie zwiń znów w kulkę, włóż do miski i pozostaw na kolejne 40 minut.

Krok 6: Kolejno ciasto podziel na małe kawałki (ok. 70-80g). Każdy z kawałków zwiń w kulkę, nakryj folią spożywczą i zostaw na 15 minut. W międzyczasie w rondelku lub garnku podgrzej pozostałą ilość oleju słonecznikowego.

Krok 7: Następnie kulki ciasta rozwałkuj do kształtu prostokąta. Na jednej krawędzi prostokątnego umieść jedną łyżkę nadzienia, przykryj ciastem i zwiń brzegi. Każdy z kawałków ciasta zwiń w taki sam sposób.

Krok 8: Do rozgrzanego oleju włóż placki i smaż do momentu, aż będą ugotowane z każdej strony. Po usmażeniu ciastka umieść na rozłożonym ręczniku papierowym, aby w ten sposób pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowaną przekąskę możesz serwować swoim gościom.

Gotowe. SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!