Ekspresowe placuszki ze śmietaną – Przepyszna przekąska która znika w kilka chwil

Ekspresowe placuszki ze śmietaną. Idealne zarówno na śniadanie, deser, jak i podwieczorek.

Robi się je szybko, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Pyszne, słodkie, syczące… Wprost rozpływają się w ustach!

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 1/2 łyżki oleju roślinnego

Do posypania/polania:

  • kwaśna śmietana
  • cukier (drobny lub puder, w zależności od preferencji)

W garnku podgrzej mleko. Dodaj do niego drożdże oraz cukier i sól. Składniki muszą się rozpuścić. Następnie do powyższych składników dodaj olej i jajko.

Gdy już to zrobisz, zacznij stopniowo dodawać do mieszanki mąkę, równocześnie ugniatając ciasto. Gotową masę odstaw „na wyrośnięcie” na około 20 minut. Po upływie tego czasu z uzyskanego ciasta formuj nieduże placki o grubości jednego centymetra.

Rozgrzej patelnię i umieść na niej placuszki. Smaż równo, z dwóch stron. Gorące placuszki przełóż na talerz i polej kwaśną śmietaną. Całość posyp cukrem.

error: Treść zabezpieczona !!